Dijital kimlik, benzersiz bir şekilde tanımlanabilen ve bir bireyle ilişkili olarak dijital alanda saklanan kimlik doğrulayabilmek ve çevrimiçi işlemleri gerçekleştirebilmek için kullanılan bir özelliktir. Dijital kimlikler, insanların geleneksel olarak kendilerini tanımlamak için kullandıkları temel bilgileri içeriyor. Bu bilgiler sürücü ehliyetleri, pasaportlar, doğum belgeleri veya sağlık kartları gibi devlet tarafından verilmiş belgelerde de yer alabiliyor. Basitçe açıklanacak olursa bir dijital kimlik, bireyin dijitalleşmiş versiyonu anlamına geliyor. Yaşanılan gerçek dünyada, kimliğinizi kanıtlamak oldukça basittir. Banka hesabı açabilir, araba kiralayabilir, otel odası rezervasyonu yapabilir veya dilediğiniz şekilde alışveriş yapabilirsiniz. Cebinizde, çantanızda veya cüzdanınızda taşıdığınız ve devlet tarafından size verilmiş kimlikleriniz, ihtiyacınız olan her durumda kim olduğunuzu, ne iş yaptığınızı ve aslında iddia ettiğiniz kişi olup olmadığınızı ispat edebileceğiniz belgelerdir. Karşınızdaki sizi fiziksel olarak görebilir ve ona verdiğiniz bilgileri kolayca teyit edebilir. Dijital dünyada ise olay bundan daha farklı bir yol izlenerek ilerliyor. Dijital kimlik oluşturmak, bu kimliğin kesin bir şekilde size ait olduğunu gösterebilmek ve bu anlamda belirli işlerinizi yapabilmek için daha farklı bir yol izlenmesi gerekiyor.
Dijital kimlik birden fazla versiyon ile karşınıza çıkabiliyor. Bu versiyonlar içerisinde kimlik bilgisi olarak dijital kimlik oluşturma, karakter analizi yapılabilecek dijital kimlikler, kullanıcı profilleri itibarını göz önünde bulundurduğu dijital bilgiler gibi daha birçok çeşitte dijital kimlikler ile karşılaşabiliyorsunuz.
Bireyin Ana Kimlik Bilgilerinin Bulunduğu Dijital Kimlik
Dijital kimlik denildiği zaman ilk akla gelen; isim, doğum tarihi, uyruk, adres, pasaport veya ehliyet numaraları, sosyal medya profilleri, kariyerinin yer aldığı platformlar, web site ziyaretlerinde bıraktığı imzalar ve online olarak satın almaları yer alıyor. İnsanların genel olarak kendilerini tanımlamaları için gerekli olan bilgilerin, dijital ortamda yer alması, ihtiyaç olması durumunda gerçek kişi olduklarını gösterebilecekleri dijital kimlik, sanal dünya içerisinde işlem yapılmasına olanak tanıyor.
Karakter Ve Kullanıcı Olarak Dijital Kimlik
Karakter olarak dijital kimliğin anlamı, bireyin çevrimiçi olarak kendi portresini yapabilmesi olarak özetlenebiliyor. Bu türdeki dijital kimlik; yalnızca yorumları, etkinlikleri ve kendi açıklamaları aracılığıyla çevrimiçi profillerini şekillendiren kişi tarafından kontrol edilebilir. Karakter dijital kimlik kategorisinde; sosyal medya profilleri, kariyerin yer aldığı platformlar ve arkadaş bulma siteleri yer alabiliyor. Kullanıcı olarak ise bir kimliğin resmini, alışkanlıklarını, ilgi alanlarını ve tercihlerini ortaya çıkaran eylemlerin birikmesi yoluyla kullanıcı olarak dijital kimlik inşa edilebiliyor. Kullanıcı olarak dijital kimlikler; web site ziyaretleri, web üzerinden katıldığınız seminer veya webinarlar, online olarak satın aldığınız ürünler ve e-posta bültenlerini kapsıyor.
İtibar Olarak Dijital Kimlik
Kamuya açık olan ve saygın üçüncü taraflarca oluşturulan bilgilerden türetilen itibar olarak oluşmuş dijital kimlik, bireyin geçmişte yaptıklarının toparlanması ile ortaya çıkıyor. Zaman içerisinde kayıt altına alınan tüm paylaşım ve bilgiler; suç kayıtları, iş konusunda edinilmiş referanslar, diploma ve alınmış dereceler geliyor. Tüm bunların yanında, bankalar tarafından önemli olan kredi puanları ve yıllar içerisinde yapmış olduğu herhangi bir öneri, görüş ve incelemeleri de oldukça büyük önem taşıyor.
Dijital Kimlik Kullanım Alanlarında Karşılaşılan Sorunlar
Birden fazla dijital kimlik olsa da, bu dijital kimliklerin kullanılması sırasında oluşabilecek iki ana sorun bulunuyor. Dijital kimlik, her ne kadar öyle olduğu düşünülse de evrensel değillerdir. Farklı dijital kimlik tanımları farklı alanlara bağlı olarak çalışıyor. Eğer bir banka hesabından para transfer etmek istiyorsanız, sosyal medya kimliğiniz ile bunu yapabilmeniz pek olası değildir. Fakat oy kullanmak için kayıt olmak istiyorsanız, devlet sistemlerinde yer alan dijital kimliğiniz ile bunu yapabilmeniz mümkün oluyor.
Hangi Dijital Kimlik Nerede Kullanılmalı?
Bazı kimlik verileri bir kişi için doğru olabilirken, o kişinin tercihleri, geçmişi veya itibarı hakkında herhangi bir şey iletmeyebilir. Bu, özellikle ana kimlik bilgileri için geçerli olan bir durum olarak karşınıza çıkabilir. Birçok durumda ve özellikle sosyal medya içeriklerinde, kişinin dijital kimliğinin gerçek hayattaki kimliğine hiç benzediği konusunda tereddütler yaşanabiliyor. Çevrimiçi oluşturulmuş profiller, bireyi yanlış temsil etmek veya olduğundan daha farklı ve iyi göstermek için şekillendirilebiliyor. Resmi durumlar bu tür dijital kimlikler, bir kişinin gerçekte kim olduğunu kapsamlı bir şekilde gösterebilecek olan dijital kimlik hesabını sunmak için güvenilemez bir yoldur.
Karşınıza çıkan herhangi bir platformda, dijital kimlik verisi istenmesi durumunda, istenilen yere göre iletmeniz gereken dijital kimlik bilgileri farklılaşıyor. Biriyle sanal ortamda tanışacağınız zaman sosyal medya profilinde yer alan dijital kimliğiniz yeterliyken, iş başvurusunda yeteneklerinizin ön plana çıktığı dijital kimliklerinizi göndermeniz gerekebiliyor.
Dijital Kimliğinizi Güven Altına Alın
Günlük işlemlerin giderek daha fazla çevrimiçi olarak gerçekleşmesi, dijital kimlik hayatınızın neredeyse her alanına dokunmaya başlıyor. Buna bağlı olarak herkesin dijital kimliğini koruma altına alma sorumluluğu da, kendi kişisel çevrimiçi kimliğine daha fazla dikkat etmesini gerektiriyor. Dünyanın dört bir yanında yaşanan covid-19 salgını ve ardından gelen karantinalar, insanların çevrimiçi ortamda her zamankinden daha fazla zaman geçirmesine, aile ve arkadaşları ile birlikte normalden çok daha fazla sanal iletişimde kalmasına neden oluyor.
Dijital Kimliğiniz İle Kayıt Olmaya Dikkat Edin
Bunun bir getirisi olarak da sosyal medya kullanımı artarak, dijital kimlik hırsızlığının ve siber güvenlik tehditlerinin artırmasına neden oluyor. En son ne zaman yeni bir uygulama indirdiğiniz veya denenmiş ve güvenilir e-posta adresinizi kullanarak yeni bir şeye kayıt olduğunuzu bilmeniz ve bunu bilinçli yapmanız gerekiyor. Gün içerisinde birden fazla yere üyelik açılabilir, geçici olarak uygulamalar yüklenebilir veya bir takım hizmetlere dijital kimliğiniz aracılığı ile izin verebilirsiniz. Bunların ne kadar güvenli olduğunu, dijital kimlik bilgilerinizin çalınıp çalınmayacağını, size gelen uyarılar sayesinde görebilirsiniz. Özellikle sosyal medya hesabınız ile bir yere üye olurken, hangi işlemlere izin verdiğinizi önemseyerek, kayıt olmadan önce izin verdiğiniz işlemlere dikkat edebilirsiniz.
Dijital Kimlik Şifrelerinizi Yönetin
Özellikle siber güvenlik açısından şifre yönetim araçlarının önemi büyük ölçüde birçok farklı alanda bahsediliyor. Parola yönetim aracı, dijital kimliğinizi korumanın en iyi yollarından biridir. Dijital kimliğinizi korumak söz konusu olduğu zaman, kullanmış olduğunuz parolaların birbiri ile aynı olması, karşılaşılabilecek en büyük sorunların başında geliyor. En çok kullandığınız ve birincil olarak adlandırılan e-postanızın güvenliğinin ihlal edilmesi durumunda, eğer diğer birçok sitede aynı şifreyi kullanmışsanız, siber saldırılar karşısında zayıf olacağınız anlamı taşıyor. Bir dijital korsan, dijital kimlik bilgilerinize eriştiği zaman ilk yapmanız gereken şifrenizi değiştirip, aynı şifreye sahip diğer dijital kimliklerinizin de kontrolünü sağlayarak, onlarında parolalarını yenileyebilirsiniz.
Eğer bir parola yöneticisi kullanıyorsanız, ihtiyacınız olan her yeni hizmet için karmaşık ve benzersiz parolalar oluşturmanıza, bunları unutmamanız için saklamanıza ve yönetmenize yardımcı oluyor. Şifre yönetim araçları sayesinde, bilginiz olmadan tehlikeye girmiş olabilecek eski şifrelerinizi, geriye dönerek güncellemenize de olanak tanıyor. Parola yöneticileri ayrıca mevcut tüm parolalarınızın gücünü değerlendirebilir ve özellikle savunmasız olanları belirleyip size yeni alternatifler önerebiliyor.
Her İşiniz İçin Farklı E-Posta Adresi Kullanın
Dijital alanda işlerini yürüten birçok uzman, çevrimiçi ortamda kendinizi korumak için birden fazla dijital kimlik oluşturmanızı öneriyor. İşiniz ile ilgili araçlara, kişisel e-posta adresinizle ile kayıt yaptırmadığınız gibi, en çok kullandığınız ve birincil olan kişisel e-posta adresiniz ile hangi platformlara kayıt olduğunuzu gözden geçirebilirsiniz. Resmi olan her şey için birincil e-posta hesabınızı veya kimlik bilgilerinizi kullanırken, daha kişisel olan araçlar için ise ikincil bir posta adresi edinerek, daha güvenli bir şekilde onu kullanabilirsiniz. Her ne kadar tümünü hatırlamak size zor gibi görünse de, güvenliğiniz açısından üçüncü bir e-posta adresi ve şifresi daha edinmeniz gerekebiliyor. Bu üçüncül adresiniz ise daha eğlenceli olan sosyal medya gibi sosyal ortamlarda kullanabilmeniz için gerekli güvenliği size sağlayabiliyor.
Güçlü Parola Kullanın
Dijital kimliğinizi koruma altına almanın en temel birincil maddesi, güçlü bir şifre oluşturmaktır. Eğer bir şifre yönetim aracı kullanmıyorsanız, oluşturacağınız şifrenin; rakam, özel karakter ve harf karışımlarından oluşmuş, en az on iki karakterli olmasına dikkat edebilirsiniz. Güçlü şifre oluşturmak, sanal korsanların sizinle ilgili özel bilgilere ulaşmasını zorlaştıracaktır. Her şey için aynı parolayı kullanmayın. Parola yönetim aracı kullanmamayı seçerseniz, bu oturum açmanız gereken her site ve uygulama için benzersiz bir parola oluşturmanız anlamına gelecektir. Tüm bu benzersiz, güçlü parolaları hatırlamak zor olabilir, bu nedenle parola yöneticisi kullanmanızı muhtemelen daha doğru bir yaklaşım olacaktır
İki Faktörlü Kimlik Doğrulamayı (2FA) Etkinleştirin
İki faktörlü kimlik doğrulama, muhtemelen birçoğunuzun önüne çokça çıkıyordur. Bu doğrulama uyarısını gördüğünüz zaman mutlaka oluşturmanız gerekiyor. Oturum açmak veya bir işlemi onaylamak için, kimliğinizi doğrulama kısmında iki faktörlü doğrulamayı seçmeniz halinde, tercihen oturum açmak istediğiniz cihazınız dışında, farklı bir aracı veya yöntemi seçmeniz gerekecektir. Bunlar, cep telefonunuz, parmak iziniz veya sahip olduğunuz başka fiziksel bir şey olabiliyor. İki faktörlü kimlik doğrulama, özellikle son zamanlarda daha yaygın hale geliyor ve çeşitli hizmetler aracılığı ile sizlere sunuluyor. Tek seferlik SMS şifrelerinden, mobil dijital kimlik doğrulama uygulamalarına kadar, güvenlik kurulumuna iki faktörlü kimlik doğrulamayı eklemek, dijital kimliğinizi korumanın en temel yoludur.
Herkese Açık Wifi Bağlantıdan Kaçının
Herkese açık WiFi bağlantıları, dijital korsanların size en rahat ulaşabileceği ortamlardır. Halka açık bir WiFi erişim noktası kullanan birçok kişi için ciddi bir siber güvenlik tehdidi oluşturuyor. Özellikle havaalanlarından ve otellerde bulunan ortak bağlantılar dijital kimliğiniz için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Fakat, acilen halka açık bir WiFi aracılığı ile bir bağlantı kullanmanız gerekiyorsa, dijital kimliğinizi güvene alabilmek için bir VPN yani sanal Proxy ağı kullanabilirsiniz. Elbette kullanacağınız VPN’in, ücretli sürümlerden seçmeniz size ek bir güvenlik sağlayabilir. Bir VPN olmadan, önemli işleri çevrimiçi yapmamalı ve finansal kayıtlara, kurumlara veya önemli devlet tesislerine çevrimiçi bağlantı ile erişmemeniz gerekiyor.
Sosyal Medyadan Gelen Mesajlara Dikkat Edin
Çoğu sosyal medya platformunun doğrudan mesaj kutuları ne yazık ki sanal ortamdaki saldırılar için bulunmaz bir ödüldür. Büyük olasılıkla, oldukça karmaşık bir spam filtresine sahip olan e-posta gelen kutunuzun aksine, doğrudan size sosyal medya yolu ile gelen mesajlar korunmaz oluyor. Bu nedenle kimlik avı saldırıları için bu alanlar oldukça popüler bir yol haline geliyor. Sosyal medya mesajları ile ilişkili güven seviyelerine bağlı olarak; instagram ve twitter gibi platformlarda, özel mesajlardaki bağlantılara tıklamak, siber suçluların bu şekilde size karşı yeni bir saldırı dalgası başlatmasına neden oluyor. En basit şekliyle bile birçok insan sosyal medya mesajlarında potansiyel bir kimlik avı dolandırıcılığı olabileceğini düşünmüyor. Karmaşık bir kimlik avı saldırısı, tarafınıza yönelik başlatıldığı zaman, bağlantıya tıklarsanız karşı tarafa bunu bildiriyor. Bu tür bir yaklaşım, sizinle birlikte diğer binlerce sosyal medya kullanıcısının kişisel bilgilerinin çalınmasına yol açıyor.
Hangi Kişisel Verileri Nerede Kullandığınıza Dikkat Edin
Son zamanlarda çevrimiçi hizmetler, hakkınızda ne kadar çok veri topladığına ve bu veriler ile nasıl para kazanacağına odaklanıyor. Yeniden pazarlama fırsatları için kullanılan veri tabanlarında tutulan bilgileriniz, bu verileri barındıranların ortak satıcılarına da ulaştırılıyor. Siz internette gezerken, onlar neyi size satılabileceklerinin peşinde oluyor. İnternette gezinirken veya alışveriş yaparken, dikkat etmeniz ve karşı tarafa sağlamanız gereken dijital kimlik veri miktarını göz önünde bulundurmanız önemlidir. Bir e-ticaret sitesinden alışveriş yaparken, kredi kartı veya banka kartı bilgilerinizin saklamasına izin vermemeniz sizin için daha güvenli bir alışveriş deneyimi sunabiliyor. Ücretsiz denemelere ve çevrimiçi hizmetlere kayıt olurken sağlamanız istenen bilgi miktarına da dikkat etmeniz gerekebiliyor. İnce düşünerek, sizin dijital kimlik verileriniz ile ne yapacaklarını, en ince ayrıntılara kadar okuyarak hareket edebilirsiniz.
Crack’li ve Ücretsiz Sürüm Ürünlere Dikkat
Hangi çevrimiçi hizmete kayıt olmayı düşünüyor olursanız olun, ücretsiz bir sürüme söz verirken her zaman bu sizin dijital kimlik bilgileriniz için güvenli olmayabilir. Açıkça belirtilmediği sürece, ücretli hizmetlerin ve araçların çoğu, sizin istem dışı bilgilerinizi veri tabanlarında barındırmaz. Fakat ücretsiz veya hediye bir sürüm kullanıyorsanız, dikkat etmelisiniz çünkü burada aslında ürün, satın alacağınız şey değil, sizsiniz.
Teknoloji şirketleri, daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için genellikle dijital kimliklerinizde bulunan birçok veriyi kullanmak isteyecektir. Ancak, verilerinizi yalnızca pazarlama amacıyla kullanacak birçok araç ve hizmet sağlayıcı olsa da, kişisel bilgileriniz daha sonra paylaşılabilir ve birçok farklı platformda saklanarak, satışı gerçekleşebilir. Kayıt olduğunuz zaman, bir araca, hizmete veya uygulamaya ücretsiz erişimin verileriniz için geçerli bir değiş tokuş olup olmadığını belirleyebilmek için dikkatli olmalısınız. Verilerinizi korumak istiyorsanız, bu hizmetler için ücretli planlara göz atmayı deneyebilirsiniz. Bu ücretli sürümler genellikle size gizlilik ayarlarınız üzerinde çok daha fazla kontrol gücü sağlıyor. Nelerin paylaşılacağına veya hangi bilgilerin gizli kalacağına siz karar verebiliyorsunuz. Ödüyorsanız, kontrol sizin elinizdedir.
Sonuç Olarak;
Kimliğinizi çevrimiçi ortamda korumak, eskiye oranla çok daha önemli bir noktaya varıyor. Günlük yaşamınızın giderek daha fazla çevrimiçi olarak yürütülmesiyle, kişisel bilgilerinizi siber suçlulardan korumak, çevrimiçi zamanınızı yönetmenin oldukça önemli bir parçası haline geliyor. Kimliğinizi çevrimiçi ortamda güvende tutma şansınız, bahsedilen detaylara dikkat etmeniz ile çok daha yüksek olacaktır.
teknoasist.com
Dijital Kimlik Nedir? Dijital Parmak İzlerimiz Nerelerde Kullanılıyor?
Dijital kimlik, benzersiz bir şekilde tanımlanabilen ve bir bireyle ilişkili olarak dijital alanda saklanan kimlik doğrulayabilmek ve çevrimiçi işlemleri gerçekleştirebilmek için kullanılan bir özelliktir. Dijital kimlikler, insanların geleneksel olarak kendilerini tanımlamak için kullandıkları temel bilgileri içeriyor. Bu bilgiler sürücü ehliyetleri, pasaportlar, doğum belgeleri veya sağlık kartları gibi devlet tarafından verilmiş belgelerde de yer alabiliyor. Basitçe […]
Dijital kimlik, benzersiz bir şekilde tanımlanabilen ve bir bireyle ilişkili olarak dijital alanda saklanan kimlik doğrulayabilmek ve çevrimiçi işlemleri gerçekleştirebilmek için kullanılan bir özelliktir. Dijital kimlikler, insanların geleneksel olarak kendilerini tanımlamak için kullandıkları temel bilgileri içeriyor. Bu bilgiler sürücü ehliyetleri, pasaportlar, doğum belgeleri veya sağlık kartları gibi devlet tarafından verilmiş belgelerde de yer alabiliyor. Basitçe açıklanacak olursa bir dijital kimlik, bireyin dijitalleşmiş versiyonu anlamına geliyor. Yaşanılan gerçek dünyada, kimliğinizi kanıtlamak oldukça basittir. Banka hesabı açabilir, araba kiralayabilir, otel odası rezervasyonu yapabilir veya dilediğiniz şekilde alışveriş yapabilirsiniz. Cebinizde, çantanızda veya cüzdanınızda taşıdığınız ve devlet tarafından size verilmiş kimlikleriniz, ihtiyacınız olan her durumda kim olduğunuzu, ne iş yaptığınızı ve aslında iddia ettiğiniz kişi olup olmadığınızı ispat edebileceğiniz belgelerdir. Karşınızdaki sizi fiziksel olarak görebilir ve ona verdiğiniz bilgileri kolayca teyit edebilir. Dijital dünyada ise olay bundan daha farklı bir yol izlenerek ilerliyor. Dijital kimlik oluşturmak, bu kimliğin kesin bir şekilde size ait olduğunu gösterebilmek ve bu anlamda belirli işlerinizi yapabilmek için daha farklı bir yol izlenmesi gerekiyor.
Dijital kimlik birden fazla versiyon ile karşınıza çıkabiliyor. Bu versiyonlar içerisinde kimlik bilgisi olarak dijital kimlik oluşturma, karakter analizi yapılabilecek dijital kimlikler, kullanıcı profilleri itibarını göz önünde bulundurduğu dijital bilgiler gibi daha birçok çeşitte dijital kimlikler ile karşılaşabiliyorsunuz.
Bireyin Ana Kimlik Bilgilerinin Bulunduğu Dijital Kimlik
Dijital kimlik denildiği zaman ilk akla gelen; isim, doğum tarihi, uyruk, adres, pasaport veya ehliyet numaraları, sosyal medya profilleri, kariyerinin yer aldığı platformlar, web site ziyaretlerinde bıraktığı imzalar ve online olarak satın almaları yer alıyor. İnsanların genel olarak kendilerini tanımlamaları için gerekli olan bilgilerin, dijital ortamda yer alması, ihtiyaç olması durumunda gerçek kişi olduklarını gösterebilecekleri dijital kimlik, sanal dünya içerisinde işlem yapılmasına olanak tanıyor.
Karakter Ve Kullanıcı Olarak Dijital Kimlik
Karakter olarak dijital kimliğin anlamı, bireyin çevrimiçi olarak kendi portresini yapabilmesi olarak özetlenebiliyor. Bu türdeki dijital kimlik; yalnızca yorumları, etkinlikleri ve kendi açıklamaları aracılığıyla çevrimiçi profillerini şekillendiren kişi tarafından kontrol edilebilir. Karakter dijital kimlik kategorisinde; sosyal medya profilleri, kariyerin yer aldığı platformlar ve arkadaş bulma siteleri yer alabiliyor. Kullanıcı olarak ise bir kimliğin resmini, alışkanlıklarını, ilgi alanlarını ve tercihlerini ortaya çıkaran eylemlerin birikmesi yoluyla kullanıcı olarak dijital kimlik inşa edilebiliyor. Kullanıcı olarak dijital kimlikler; web site ziyaretleri, web üzerinden katıldığınız seminer veya webinarlar, online olarak satın aldığınız ürünler ve e-posta bültenlerini kapsıyor.
İtibar Olarak Dijital Kimlik
Kamuya açık olan ve saygın üçüncü taraflarca oluşturulan bilgilerden türetilen itibar olarak oluşmuş dijital kimlik, bireyin geçmişte yaptıklarının toparlanması ile ortaya çıkıyor. Zaman içerisinde kayıt altına alınan tüm paylaşım ve bilgiler; suç kayıtları, iş konusunda edinilmiş referanslar, diploma ve alınmış dereceler geliyor. Tüm bunların yanında, bankalar tarafından önemli olan kredi puanları ve yıllar içerisinde yapmış olduğu herhangi bir öneri, görüş ve incelemeleri de oldukça büyük önem taşıyor.
Dijital Kimlik Kullanım Alanlarında Karşılaşılan Sorunlar
Birden fazla dijital kimlik olsa da, bu dijital kimliklerin kullanılması sırasında oluşabilecek iki ana sorun bulunuyor. Dijital kimlik, her ne kadar öyle olduğu düşünülse de evrensel değillerdir. Farklı dijital kimlik tanımları farklı alanlara bağlı olarak çalışıyor. Eğer bir banka hesabından para transfer etmek istiyorsanız, sosyal medya kimliğiniz ile bunu yapabilmeniz pek olası değildir. Fakat oy kullanmak için kayıt olmak istiyorsanız, devlet sistemlerinde yer alan dijital kimliğiniz ile bunu yapabilmeniz mümkün oluyor.
Hangi Dijital Kimlik Nerede Kullanılmalı?
Bazı kimlik verileri bir kişi için doğru olabilirken, o kişinin tercihleri, geçmişi veya itibarı hakkında herhangi bir şey iletmeyebilir. Bu, özellikle ana kimlik bilgileri için geçerli olan bir durum olarak karşınıza çıkabilir. Birçok durumda ve özellikle sosyal medya içeriklerinde, kişinin dijital kimliğinin gerçek hayattaki kimliğine hiç benzediği konusunda tereddütler yaşanabiliyor. Çevrimiçi oluşturulmuş profiller, bireyi yanlış temsil etmek veya olduğundan daha farklı ve iyi göstermek için şekillendirilebiliyor. Resmi durumlar bu tür dijital kimlikler, bir kişinin gerçekte kim olduğunu kapsamlı bir şekilde gösterebilecek olan dijital kimlik hesabını sunmak için güvenilemez bir yoldur.
Karşınıza çıkan herhangi bir platformda, dijital kimlik verisi istenmesi durumunda, istenilen yere göre iletmeniz gereken dijital kimlik bilgileri farklılaşıyor. Biriyle sanal ortamda tanışacağınız zaman sosyal medya profilinde yer alan dijital kimliğiniz yeterliyken, iş başvurusunda yeteneklerinizin ön plana çıktığı dijital kimliklerinizi göndermeniz gerekebiliyor.
Dijital Kimliğinizi Güven Altına Alın
Günlük işlemlerin giderek daha fazla çevrimiçi olarak gerçekleşmesi, dijital kimlik hayatınızın neredeyse her alanına dokunmaya başlıyor. Buna bağlı olarak herkesin dijital kimliğini koruma altına alma sorumluluğu da, kendi kişisel çevrimiçi kimliğine daha fazla dikkat etmesini gerektiriyor. Dünyanın dört bir yanında yaşanan covid-19 salgını ve ardından gelen karantinalar, insanların çevrimiçi ortamda her zamankinden daha fazla zaman geçirmesine, aile ve arkadaşları ile birlikte normalden çok daha fazla sanal iletişimde kalmasına neden oluyor.
Dijital Kimliğiniz İle Kayıt Olmaya Dikkat Edin
Bunun bir getirisi olarak da sosyal medya kullanımı artarak, dijital kimlik hırsızlığının ve siber güvenlik tehditlerinin artırmasına neden oluyor. En son ne zaman yeni bir uygulama indirdiğiniz veya denenmiş ve güvenilir e-posta adresinizi kullanarak yeni bir şeye kayıt olduğunuzu bilmeniz ve bunu bilinçli yapmanız gerekiyor. Gün içerisinde birden fazla yere üyelik açılabilir, geçici olarak uygulamalar yüklenebilir veya bir takım hizmetlere dijital kimliğiniz aracılığı ile izin verebilirsiniz. Bunların ne kadar güvenli olduğunu, dijital kimlik bilgilerinizin çalınıp çalınmayacağını, size gelen uyarılar sayesinde görebilirsiniz. Özellikle sosyal medya hesabınız ile bir yere üye olurken, hangi işlemlere izin verdiğinizi önemseyerek, kayıt olmadan önce izin verdiğiniz işlemlere dikkat edebilirsiniz.
Dijital Kimlik Şifrelerinizi Yönetin
Özellikle siber güvenlik açısından şifre yönetim araçlarının önemi büyük ölçüde birçok farklı alanda bahsediliyor. Parola yönetim aracı, dijital kimliğinizi korumanın en iyi yollarından biridir. Dijital kimliğinizi korumak söz konusu olduğu zaman, kullanmış olduğunuz parolaların birbiri ile aynı olması, karşılaşılabilecek en büyük sorunların başında geliyor. En çok kullandığınız ve birincil olarak adlandırılan e-postanızın güvenliğinin ihlal edilmesi durumunda, eğer diğer birçok sitede aynı şifreyi kullanmışsanız, siber saldırılar karşısında zayıf olacağınız anlamı taşıyor. Bir dijital korsan, dijital kimlik bilgilerinize eriştiği zaman ilk yapmanız gereken şifrenizi değiştirip, aynı şifreye sahip diğer dijital kimliklerinizin de kontrolünü sağlayarak, onlarında parolalarını yenileyebilirsiniz.
Eğer bir parola yöneticisi kullanıyorsanız, ihtiyacınız olan her yeni hizmet için karmaşık ve benzersiz parolalar oluşturmanıza, bunları unutmamanız için saklamanıza ve yönetmenize yardımcı oluyor. Şifre yönetim araçları sayesinde, bilginiz olmadan tehlikeye girmiş olabilecek eski şifrelerinizi, geriye dönerek güncellemenize de olanak tanıyor. Parola yöneticileri ayrıca mevcut tüm parolalarınızın gücünü değerlendirebilir ve özellikle savunmasız olanları belirleyip size yeni alternatifler önerebiliyor.
Her İşiniz İçin Farklı E-Posta Adresi Kullanın
Dijital alanda işlerini yürüten birçok uzman, çevrimiçi ortamda kendinizi korumak için birden fazla dijital kimlik oluşturmanızı öneriyor. İşiniz ile ilgili araçlara, kişisel e-posta adresinizle ile kayıt yaptırmadığınız gibi, en çok kullandığınız ve birincil olan kişisel e-posta adresiniz ile hangi platformlara kayıt olduğunuzu gözden geçirebilirsiniz. Resmi olan her şey için birincil e-posta hesabınızı veya kimlik bilgilerinizi kullanırken, daha kişisel olan araçlar için ise ikincil bir posta adresi edinerek, daha güvenli bir şekilde onu kullanabilirsiniz. Her ne kadar tümünü hatırlamak size zor gibi görünse de, güvenliğiniz açısından üçüncü bir e-posta adresi ve şifresi daha edinmeniz gerekebiliyor. Bu üçüncül adresiniz ise daha eğlenceli olan sosyal medya gibi sosyal ortamlarda kullanabilmeniz için gerekli güvenliği size sağlayabiliyor.
Güçlü Parola Kullanın
Dijital kimliğinizi koruma altına almanın en temel birincil maddesi, güçlü bir şifre oluşturmaktır. Eğer bir şifre yönetim aracı kullanmıyorsanız, oluşturacağınız şifrenin; rakam, özel karakter ve harf karışımlarından oluşmuş, en az on iki karakterli olmasına dikkat edebilirsiniz. Güçlü şifre oluşturmak, sanal korsanların sizinle ilgili özel bilgilere ulaşmasını zorlaştıracaktır. Her şey için aynı parolayı kullanmayın. Parola yönetim aracı kullanmamayı seçerseniz, bu oturum açmanız gereken her site ve uygulama için benzersiz bir parola oluşturmanız anlamına gelecektir. Tüm bu benzersiz, güçlü parolaları hatırlamak zor olabilir, bu nedenle parola yöneticisi kullanmanızı muhtemelen daha doğru bir yaklaşım olacaktır
İki Faktörlü Kimlik Doğrulamayı (2FA) Etkinleştirin
İki faktörlü kimlik doğrulama, muhtemelen birçoğunuzun önüne çokça çıkıyordur. Bu doğrulama uyarısını gördüğünüz zaman mutlaka oluşturmanız gerekiyor. Oturum açmak veya bir işlemi onaylamak için, kimliğinizi doğrulama kısmında iki faktörlü doğrulamayı seçmeniz halinde, tercihen oturum açmak istediğiniz cihazınız dışında, farklı bir aracı veya yöntemi seçmeniz gerekecektir. Bunlar, cep telefonunuz, parmak iziniz veya sahip olduğunuz başka fiziksel bir şey olabiliyor. İki faktörlü kimlik doğrulama, özellikle son zamanlarda daha yaygın hale geliyor ve çeşitli hizmetler aracılığı ile sizlere sunuluyor. Tek seferlik SMS şifrelerinden, mobil dijital kimlik doğrulama uygulamalarına kadar, güvenlik kurulumuna iki faktörlü kimlik doğrulamayı eklemek, dijital kimliğinizi korumanın en temel yoludur.
Herkese Açık Wifi Bağlantıdan Kaçının
Herkese açık WiFi bağlantıları, dijital korsanların size en rahat ulaşabileceği ortamlardır. Halka açık bir WiFi erişim noktası kullanan birçok kişi için ciddi bir siber güvenlik tehdidi oluşturuyor. Özellikle havaalanlarından ve otellerde bulunan ortak bağlantılar dijital kimliğiniz için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Fakat, acilen halka açık bir WiFi aracılığı ile bir bağlantı kullanmanız gerekiyorsa, dijital kimliğinizi güvene alabilmek için bir VPN yani sanal Proxy ağı kullanabilirsiniz. Elbette kullanacağınız VPN’in, ücretli sürümlerden seçmeniz size ek bir güvenlik sağlayabilir. Bir VPN olmadan, önemli işleri çevrimiçi yapmamalı ve finansal kayıtlara, kurumlara veya önemli devlet tesislerine çevrimiçi bağlantı ile erişmemeniz gerekiyor.
Sosyal Medyadan Gelen Mesajlara Dikkat Edin
Çoğu sosyal medya platformunun doğrudan mesaj kutuları ne yazık ki sanal ortamdaki saldırılar için bulunmaz bir ödüldür. Büyük olasılıkla, oldukça karmaşık bir spam filtresine sahip olan e-posta gelen kutunuzun aksine, doğrudan size sosyal medya yolu ile gelen mesajlar korunmaz oluyor. Bu nedenle kimlik avı saldırıları için bu alanlar oldukça popüler bir yol haline geliyor. Sosyal medya mesajları ile ilişkili güven seviyelerine bağlı olarak; instagram ve twitter gibi platformlarda, özel mesajlardaki bağlantılara tıklamak, siber suçluların bu şekilde size karşı yeni bir saldırı dalgası başlatmasına neden oluyor. En basit şekliyle bile birçok insan sosyal medya mesajlarında potansiyel bir kimlik avı dolandırıcılığı olabileceğini düşünmüyor. Karmaşık bir kimlik avı saldırısı, tarafınıza yönelik başlatıldığı zaman, bağlantıya tıklarsanız karşı tarafa bunu bildiriyor. Bu tür bir yaklaşım, sizinle birlikte diğer binlerce sosyal medya kullanıcısının kişisel bilgilerinin çalınmasına yol açıyor.
Hangi Kişisel Verileri Nerede Kullandığınıza Dikkat Edin
Son zamanlarda çevrimiçi hizmetler, hakkınızda ne kadar çok veri topladığına ve bu veriler ile nasıl para kazanacağına odaklanıyor. Yeniden pazarlama fırsatları için kullanılan veri tabanlarında tutulan bilgileriniz, bu verileri barındıranların ortak satıcılarına da ulaştırılıyor. Siz internette gezerken, onlar neyi size satılabileceklerinin peşinde oluyor. İnternette gezinirken veya alışveriş yaparken, dikkat etmeniz ve karşı tarafa sağlamanız gereken dijital kimlik veri miktarını göz önünde bulundurmanız önemlidir. Bir e-ticaret sitesinden alışveriş yaparken, kredi kartı veya banka kartı bilgilerinizin saklamasına izin vermemeniz sizin için daha güvenli bir alışveriş deneyimi sunabiliyor. Ücretsiz denemelere ve çevrimiçi hizmetlere kayıt olurken sağlamanız istenen bilgi miktarına da dikkat etmeniz gerekebiliyor. İnce düşünerek, sizin dijital kimlik verileriniz ile ne yapacaklarını, en ince ayrıntılara kadar okuyarak hareket edebilirsiniz.
Crack’li ve Ücretsiz Sürüm Ürünlere Dikkat
Hangi çevrimiçi hizmete kayıt olmayı düşünüyor olursanız olun, ücretsiz bir sürüme söz verirken her zaman bu sizin dijital kimlik bilgileriniz için güvenli olmayabilir. Açıkça belirtilmediği sürece, ücretli hizmetlerin ve araçların çoğu, sizin istem dışı bilgilerinizi veri tabanlarında barındırmaz. Fakat ücretsiz veya hediye bir sürüm kullanıyorsanız, dikkat etmelisiniz çünkü burada aslında ürün, satın alacağınız şey değil, sizsiniz.
Teknoloji şirketleri, daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için genellikle dijital kimliklerinizde bulunan birçok veriyi kullanmak isteyecektir. Ancak, verilerinizi yalnızca pazarlama amacıyla kullanacak birçok araç ve hizmet sağlayıcı olsa da, kişisel bilgileriniz daha sonra paylaşılabilir ve birçok farklı platformda saklanarak, satışı gerçekleşebilir. Kayıt olduğunuz zaman, bir araca, hizmete veya uygulamaya ücretsiz erişimin verileriniz için geçerli bir değiş tokuş olup olmadığını belirleyebilmek için dikkatli olmalısınız. Verilerinizi korumak istiyorsanız, bu hizmetler için ücretli planlara göz atmayı deneyebilirsiniz. Bu ücretli sürümler genellikle size gizlilik ayarlarınız üzerinde çok daha fazla kontrol gücü sağlıyor. Nelerin paylaşılacağına veya hangi bilgilerin gizli kalacağına siz karar verebiliyorsunuz. Ödüyorsanız, kontrol sizin elinizdedir.
Sonuç Olarak;
Kimliğinizi çevrimiçi ortamda korumak, eskiye oranla çok daha önemli bir noktaya varıyor. Günlük yaşamınızın giderek daha fazla çevrimiçi olarak yürütülmesiyle, kişisel bilgilerinizi siber suçlulardan korumak, çevrimiçi zamanınızı yönetmenin oldukça önemli bir parçası haline geliyor. Kimliğinizi çevrimiçi ortamda güvende tutma şansınız, bahsedilen detaylara dikkat etmeniz ile çok daha yüksek olacaktır.
Yazar: Tunçhan Cura
Sistem, sunucu, ağ.